שבר בקרסול

פרק קרסול תקין חשוב לצורך הליכה תקינה. המפרק מורכב משלוש עצמות.
עצם השוק (Tibia) שיוצרת את הפטישון הפנימי (Medial Malleulus) ואת הפטישון האחורי (Posterior Malleulus ).
עצם השוקית (Fibula)שיוצרת את הפטישון החיצוני (Lateral Malleulus)
עצם הערקום Talus)) שמהווה את חלקו התחתון של הפרק.
שבר בקרסול יכול להיות פשוט (צד אחד בלבד), שני צדדים Bimalleolar fracture או שבר מורכב סביב כל הקרסול Trimalleolar fracture (פטישון חיצוני + פטישון פנימי + פטישון אחורי)
כל שבר שונה בדרגת החומרה, בסוג הטיפול ובמהלך השיקום.
שברים בקרסול נגרמים לרוב מחבלה סיבובית של הקרסול וכף הרגל כאשר הרגל תקועה על הקרקע וכל הגוף מסתובב וגורם לפיתול העצמות ושבר.
דרגת החומרה של השבר מושפעת מעוצמת החבלה, סוג החבלה וחוזק העצם. גורמים אלו קובעים את מידת מעורבות העצמות סביב הפרק.
ההחלטה על סוג הטיפול מבוצעת בהתאמה לחומרת השבר ולמצבו הכללי של החולה. (גיל, עיסוק בספורט, עבודה, מחלות נלוות).
בשבר פטישון אחד ללא תזוזה אפשר בדרך כלל לטפל בטיפול שמרני – בגבס למשך כחודש וחצי תוך מעקב שבועי לוודא שעמדת השבר נשארה ללא תזוזה.
בשברים ביותר מפטישון אחד ובשברים עם תזוזה יש צורך בביצוע ניתוח.
מטרת הניתוח להחזיר את העצמות השבורות סביב פרק הקרסול למיקומם האנטומי ולקבע אותם באופן יציב המאפשר הפעלה ודריכה מוקדמת. קיימת חשיבות רבה להחזרה אנטומית של שברים תוך פרקיים (כמו בקרסול). הפרק הוא מבנה עדין שחייב מבנה אנטומי מדויק כדי למנוע “חריקות” בזמן התנועה ונזקים מצטברים לפרק. תנועה מוקדמת חשובה לצורך החלמה של שבר תוך פרקי.
הניתוח מתבצע בד”כ בהרדמה כללית או איזורית.
בניתוח מתבצעת חשיפה של השבר, החזרה אנטומית למקום וקיבוע של השבר ע”י מערכת ייעודית של פלטה וברגים.
במקרים מסוימים כאשר במהלך הניתוח מאובחנת חוסר יציבות בין עצמות השוק והשוקית עקב קרע ברצועות המחברות בין עצמות אלו (סינדסמוזיס ) מוכנס בורג נוסף המקבע את שתי עצמות השוק. בורג זה גורם להגבלה קלה בתנועות הקרסול ולכן מומלץ להוציאו (תחת טשטוש או בהרדמה מקומית) לאחר כשלושה חודשים כאשר הרצועה מחלימה. (Syndesmotic Screw ) .
בשנים האחרונות חלה התקדמות עצומה בטיפול בשברים אלו עם התפתחות פלטות מחומרים חדשים המותאמות באופן אנטומי מדויק לעצמות הקרסול. פלטת אלו משתמשות בברגים חדשניים הננעלים גם לעצם וגם לפלטה עצמה לקבלת יציבות מקסימלית.
השימוש בקיבועים החדשים משנה גם את מהלך הטיפול וההחלמה לאחר הניתוח וכיום ניתן להוריד גבס ולהתחיל פיזיותרפיה עם דריכה מלאה והנעת הקרסול כבר כשבוע לאחר הניתוח.
לאחר הניתוח הקרסול מונח בסד גבס למשך כשבוע. לאחר כשבוע סד הגבס מורד ובמקומו מורכב AIRCAST – מקבע פלסטי קטן הניתן להסרה והלבשה עצמית ומשמש להגנה על הקרסול. עם הAIRCAST ניתן לבצע תנועות בקרסול ולהתחיל דריכה מלאה כבר כשבוע אחרי הניתוח.
לאחר כשבוע מהניתוח יש צורך להתחיל בטיפול פיזיותרפי במטרה לתרגל הליכה בדריכה מלאה, להחזיר את תחושת היציבות לקרסול, לחזק את השרירים סביב מפרק הקרסול ולשפר את טווח התנועה. פיזיותרפיה צפויה להמשך מספר שבועות ועד אפילו חצי שנה לאחר הניתוח.
קצב ההחלמה וחזרה לפעילות מלאה שונה מאדם לאדם ותלוי כמובן בסוג וחומרת השבר ובניתוח עצמו.
באופן כללי ניתן לצפות לחזרה להליכה רגילה לאחר כחודש וחצי ופעילות ספורטיבית לאחר כשלושה חודשים כאשר החזרה לספורט צריכה להתבצע באופן הדרגתי .

Scroll to top