שלום, אני ד”ר יונתן וולמן
מומחה לרפואה פנימית וראומטולוג מבית חולים איכילוב
אני חלק מקבוצת ארטופדיה, מרכז מצוינות לבעיות במפרקים במדיקל סנטר בהרצליה
הנושאים עליהם אדבר היום הם מהן מחלות ראומטולוגיות ועל חשיבות אבחון מוקדם של דלקות מפרקים.
מהן מחלות ראומטולוגיות?
מדובר בקבוצה הכוללת למעלה מ-100 סוגים שונים של מחלות, שהמשותף לכולן היא מעורבות של המפרקים והרקמות הסמוכות להם, כגון: גידים, רצועות ושרירים.
המחלות מתחלקות לסוגים שונים: דלקתיות, מערכתיות, מחלות הנגרמות מבלאי ושחיקה, מחלות הנגרמות מהפרעות בחילוף החומרי, תסמונות של כאבים אזוריים או מפושטים ועוד.
על פי הערכה, כחצי מיליון ישראלים סובלים ממחלות ראומטולוגיות, וכ-30% מהאוכלוסייה תסבול במהלך חייה מבעיות ראומטולוגיות כלשהן. ולא – לא מדובר בקשישים בלבד, אלא גם בצעירים. קבוצת הגיל שבה המחלות הראומטולוגיות שכיחות ביותר היא 40-60 שנה.
כשמדברים על מחלות ראומטולוגיות, אין מדובר רק בבעיות מפרקים. לעתים רבות כוללת המחלה מעורבות של איברים אחרים, כגון: ריאה, עיניים או לב. מחלות המפרקים הדלקתיות, מתאפיינות לעתים במעורבות רב-מערכתית, כחלק מהפרעה אוטו-אימונית (כאשר מערכת החיסון תוקפת את הגוף, במקום להגן עליו).
מה גורם למחלות הללו? הגורם העיקרי למחלות ראומטולוגיות הוא שילוב של נטייה תורשתית לצד גורם סביבתי. מחקרים שונים מצאו גורמי סיכון סביבתיים הקשורים למחלות ראומטולוגיות. מתוך מחקרים אלה, ניתן להסיק על התנהגויות בריאותיות היכולות לצמצם את הסיכון לחלות, התלויות בנו. הדבר חשוב במיוחד אצל בעלי גורמים גנטיים/תורשתיים ידועים, שעליהם להקפיד עוד יותר על אורח חיים בריא ולהימנע מגורמי הסיכון.
טיפולים
הטיפול במחלות מפרקים כולל טיפול תרופתי, טיפול תרופתי מונע, טיפול פיזיותרפי, טיפול כירורגי, וטיפול בתחלואה הנלווית.
הטיפול התרופתי מבוסס בעיקר על תכשירים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, טיפול בסטרואידים, תכשירים שמטרתם לשנות את מהלך המחלה, ובכלל אלו גם טיפולים ביולוגיים. קיים מגוון רחב של תרופות אנטי דלקתיות, אשר יכולות לסייע בצורה ניכרת להקלה בכאבים הנובעים כתוצאה מהפגיעה במפרק וכן למנוע את הנזק שעלול להיגרם עקב פגיעה זו לאורך השנים.
טיפולי פיזיותרפיה: במחלות מפרקים ודלקות במפרק לפיזיותרפיה יש חשיבות רבה. בטיפולי פיזיותרפיה מבוצעים תרגילים שונים בעלי תנועתיות קבועה ומבוקרת ועיקר העבודה הינה על חיזוק מערך השרירים סביב המפרק וכן על הרקמות סביב האזור הכואב. הטיפול מפחית את העומס על המפרק הכואב ומסייע בהפחתת הכאב.
טיפול בתחלואה נלווית: הטיפול בחולים עם מחלות מפרקים מחייב את איתור כל הגורמים האלו בשלב מוקדם ומתן טיפול בהתאם. בדומה לחולי סוכרת וללוקים במחלת לב איסכמית, גם חולים עם מחלות מפרקים דלקתיות זקוקים לטיפול בהיפרכוליסטורלמיה, יתר לחץ דם, סכרת ועוד. כמו כן חיסונים נגד שפעת ודלקת ריאות פנוימוקוקאלית הם אמצעים שגרתיים, כמו גם בדיקת צפיפות עצם כל שנתיים אצל חולים המטופלים בסטרואידים.
תזונה נכונה ואורח חיים בריא: לעיתים כאבי המפרקים ומחלות ראומטיות מופיעות אצל חולים אשר מתמודדים עם עודף משקל. כאבים כמו במפרק הירך, הקרסול או הברכיים למשל נוטים להופיע באחוזים גבוהים יותר אצל אנשים שסוחבים מסה משמעותית על גופם, לכן ירידה במשקל יכולה לסייע בצורה משמעותית מאוד להפחתת הכאב ואף להעלימו קלות. בעת המודרנית הצטבר ידע רב בנוגע ל’תזונה מפחיתה דלקת’ – תזונה המורכבת ממזון העשיר בכורכום (כורכומין) ומאכלים המגבירים את קצב חילוף החומרים בגוף. ניתן להסתייע במצבים מסוג זה בייעוץ תזונתי.
אבחון מוקדם – ויפה שעה אחת קודם
אמנם, הרפואה מכירה בסוגים רבים של מחלות ראומטולוגיות, אך אבחונן אינו פשוט. משך האבחון, או למעשה – משך האיחור באבחון, יכול להגיע גם ל-5 ו- 10 שנים, כאשר בפרק זמן זה עלול להיגרם לגוף נזק בלתי הפיך. מכאן, שאבחון מוקדם עשוי לעצור את ההתדרדרות ולאפשר לחולים איכות חיים גבוהה באופן משמעותי, בהשוואה לאיכות החיים הצפויה באבחון מאוחר.
יתרונות האבחון והטיפול המוקדם
סיכוי טוב יותר למחלה בהפוגה – לחולה המגיע לטיפול בדלקת מפרקים בשלב מוקדם של המחלה, יש 70-80% סיכוי לחיות עם המחלה במצב של הפוגה, עם טיפול קל יחסית. לעומת זאת, חולים המאובחנים לאחר שנים, מורידים את סיכויי ההפוגה במחלה לכ-40% בלבד.
הפחתת תופעות הלוואי מהתרופות – התרופות הניתנות למי שמאובחנים במחלה בשלב מוקדם, כרוכות בפחות סיבוכים. לעומתן, התרופות המתקדמות יותר, הניתנות למי שמאובחנים במחלה בשלב מתקדם יותר, עלולות לדכא את המערכת החיסונית של הגוף ולגרום לסיבוכים נוספים.
אם אתם סובלים מאחד המצבים הבאים – כדאי שתפנו לרופא ראומטולוג:
- כאב במפרק אחד או יותר – שאינו עובר בפרק זמן של שישה שבועות, או בפרק זמן ארוך יותר, עם הפוגות.
- כאב או נפיחות במפרק אחד בלבד – בנוסף לסיפור משפחתי של המחלה.
- כאבים בעלי אופי דלקתי – המעירים אתכם בלילה ומלווים בנוקשות בוקר.