על שברים וטראומה

פגיעה חלקית או מלאה בעצם נגרמת לרוב משברים, מדובר בטראומה שכיחה שאופן הטיפול בה יקבע את אופן התאוששות האזור.

שבר בעצם הבריח

שבר בעצם הבריח, Clavicle, נפוץ בעיקר בקרב צעירים ונגרם לרוב מנפילה במהלך פעילות ספורטיבית. רוב הפגיעות באזור זה יופיעו במרכז העצם אולם יכולים להיות גם בקצה העצם. שבר באזור זה יכול לגרום לקיצור עצם הבריח וליצור לחץ מקומי על העור, דבר העלול לגרום לבליטה באזור השבר.

הטיפול באזור יהיה בהתאם לפגיעה ולנתוני המטופל. כך למשל בשברים עם מעט תזוזה הטיפול יהיה שמרני יותר ושבר מורכב עם תזוזה יטופל לרוב בניתוח. כיום האמצעים העומדים בפני רופאים מנתחים לביצוע ניתוח תיקון שבר בעצם הבריח משוכללים יותר ומאפשרים קיבוע באמצעות חתך מינימלי.

החלמה מלאה משבר בעצם הבריח צפויה לקחת כשלושה חודשים.

שברים בקרסול

שבר בקרסול, Ankle fractures, הינו הגדרה כוללת של מספר שברים אפשריים השונים זה מזה בדרגת החומרה שלהם, באופן הטיפול והשיקום. שבר באזור זה נגרם לרוב מחבלה סיבובית של כף הרגל והקרסול. ההחלטה על סוג הטיפול תהיה בהתאם לחומרת השבר והמטופל.

בשברים פחות מורכבים ניתן לטפל בטיפול שמרני כמו גבס, תוך מעקב שבועי. בשברים מורכבים יותר לרוב יהיה צורך בניתוח בו תבוצע לרוב חשיפה של השבר והחזרה אנטומית למקום עם קיבוע של השבר בעזרת פלטה וברגים.

ההחלמה המלאה משתנה ממטופל למטופל אולם לרוב תארך כשלושה חודשים.

שבר בשורש כף היד

פרק שורש כף היד מורכב ממספר עצמות שיוצרות יחד מספר פרקים שיוצרים את אפשרויות התנועה המגוונות של כף היד: עצם הרדיוס=חישור ועצם, האולנה=גומד – עצמות האמה. שבר בשורש כף היד, fracture of distal radiusa, בחלק המרוחק של עצם הרדיוס נגרם בד"כ מנפילה וחבלה ישירה. הטיפול בשבר זה תלוי בעוצמת החבלה וכן בגיל המטופל.

בשברים ללא תזוזה או שברים עם תזוזה קלה שהוחזרו למקומם בחדר מיון ניתן לטפל בעזרת גבס תוך מעקב שבועי. בשברים עם תזוזה יש לרוב צורך בביצוע ניתוח לתיקון האזור שנפגע. בתום הניתוח יתבצע קיבוע בעזרת סד גבס למשך כעשרה ימים, אחריהם ניתן יהיה לעבור לשימוש במגן שורש כף יד.

משך ההחלמה משבר בשורש היד יכול לנוע בין חודשיים עד כחצי שנה.

שברים במרפק

שבר במרפק, Elbow fractures, הוא הגדרה כוללת למספר רב של סוגי שברים השונים זה מזה בדרגת החומרה, בסוג הטיפול ובמהלך השיקום. במקרה של שבר באזור זה יש צורך בשמירה על המבנה אנטומי מדויק של כל חלקי הפרק וזאת כדי להשיג תנועה מלאה. לכן שברים במרפק יזדקקו לרוב לניתוח להחזרה מדויקת של חלקי השבר.

קיבוע של שבר במרפק חייב להיות יציב כדי לאפשר תנועה במרפק מיד לאחר הניתוח. חוסר תנועה לזמן ממושך, כמו קיבוע ארוך בגבס, יכול למנוע השגת טווח תנועה פונקציונאלי באזור לאחר הניתוח. לאחרונה חלה התקדמות עצומה בניתוחים לתיקון שברים מסוג זה, כך למשל: פותחו פלטות הבנויות בהתאמה אנטומית מדויקת למרפק ופלטות אלו משתמשות בפיתוח חדש יחסית של ברגים "ננעלים" המתברגים גם לעצם וגם לפלטה לקבלת יציבות מקסימאלית.

מהלך השיקום נע בין שלושה חודשים לחצי שנה ויותר.

שבר בפטלה – פיקה

שבר בפטלה או בפיקה, Pattela fracture, מתרחש בדרך כלל מחבלה ישירה בקדמת הברך. בחבלה ישירה באזור יגרם לרוב שבר מרוסק לפטלה. מנגנון אחר בו קורה שבר בפטלה הוא עומס פתאומי חד וחזק על הגיד. במנגנון זה נגרם בדרך כלל שבר פשוט יותר, לכן הטיפול יהיה תלוי במידת התזוזה של השבר וכמובן בנפגע עצמו. בשברים ללא תזוזה הטיפול לרוב לא יכלול ניתוח אלא גבס ופיזיותרפיה. בשברים עם תזוזה יהיה צורך בתיקון ניתוחי.

החלמה מלאה צפויה להימשך כשלושה חודשים.

ד"ר בנימין קיש, הינו בוגר אוניברסיטת ת"א, מומחה בתחום כירורגיה אורתופדית, מנתח ויועץ אורתופדי של בית החולים השיקומי בית לווינשטיין. משמש כמרצה ומדריך בנושאי טראומה אורתופדית בקורסים בארץ ובעולם וחבר באיגוד הבינלאומי לאורתופדיה - AO.Alumni וכן באיגוד הישראלי לטראומה אורתופדית.

ARTOPEDIA המרכז למצוינות בתחום האורתופדיה, מזמין אתכם להכיר מקרוב אורתופדים מומחים מהשורה הראשונה ולקבל שירות אנושי, אישי ומקצועי במרכז הראשון מסוגו בישראל ובעולם.