אורתופדיה אונקולוגית עוסקת באבחון וטיפול בגידולים שפירים וממאירים בעצם וברקמות רכות הסובבות אותה (שרירים, שומן, עצבים וכלי דם). בתצורתם הממאירה הם נקראים סרקומות ונחלקים לפי מקור המחלה.
מחלות אלה מופיעות בכל גיל מילדות ועד לזקנה ובכל אחת מעצמות השלד.
גוף האדם בנוי מתאים המרכיבים את המערכות והרקמות השונות: רקמות רכות, רקמות סחוסיות, רקמות שומן רקמות עצם ועוד. כל רקמה כזו מורכבת מתאים הנושאים מטען גנטי ויכולת להשתכפל ולכן עלול להתפתח גידול סרטני באותה רקמה ולפעמים אף לשלוח גרורות מהרקמה בה התפתח הגידול במקור אל עבר רקמות אחרות דרך מערכת הדם או הלימפה ולהתיישב שם. סרטן בעצמות יכול לתקוף כל אדם ואינו ניתן לשיוך לקבוצות סיכון מסוימות אם זאת שכיחות המחלה גבוהה יותר באוכלוסייה הצעירה.
גידול ראשוני בעצם - גידולים שמקורם בעצם, העלולים להופיע בכל גיל ובכל אחת מעצמות השלד.
גידולים אלה מחליפים את רקמת העצם הבריאה בתאי גידול, כאשר התסמין הנפוץ ביותר הוא כאב באזור הנגוע. לעיתים זהו כאב עמום ומתמשך, הקיים גם במנוחה ומחמיר בלילה כאשר השרירים רפויים, לעיתים זהו כאב בזמן קימה, הליכה ופעילות המוקל במנוחה, ולעיתים ניתן להבחין בנפיחות ורגישות באזור עד כדי היחלשות העצם ושבר, גם ללא חבלה.
ישנם סוגים שונים של גידולי עצם, חלקם סרטניים וחלקם שפירים. הם מתחלקים לפי סוג התאים בהם ולפי תת קטגוריות המאופיינות ברמת האגרסיביות של הגידול. חשוב לדעת, האם זהו גידול המתפתח בצורה מקומית בלבד, האם הגידול פולש לרקמות סמוכות או האם הוא בעל יכולת לשלוח גרורות משלו אל עבר איברים אחרים? בנוסף לגידולים המסווגים כסרטן עצם יכולים להתפתח בתוך העצם גידולים אשר מורכבים מתאים סרטניים שמקורם בגידולים שהתפתחו ברקמות אחרות ושלחו גרורות אשר התיישבו בתוך העצם.
סוגי סרטן אלו הם הקבוצה של גידולים בעלי הנטייה השכיחה ביותר לנדוד לתוך רקמת העצם ולהתיישב שם. הם אינם היחידים שמסוגלים לעשות זאת, עובדה המוסיפה על מורכבות תהליך האבחון כאשר מתגלה גידול בעצם.
גרורות של סרטן לעצמות גורמות לכאב ויכולות לגרום לשבר. ניתן להעריך במדויק את הסיכון לשבר בעצם הירך בעזרת טכנולוגיה חדשנית וייחודית המבוססת על סיטי של המטופל.
אבחנה מורכבת זו הנדרשת לשם קביעה של סוג המחלה ומצב הגידול מצריכה מעורבות של גורמים רבים כמו אנשי מעבדה, רופאים רדיולוגים, רופאים המתמחים באורתופדיה אונקולוגית, ומומחים לפתולוגיה אונקולוגית. המספר הרב של המחלות המאוגדות תחת הכותרת אורתופדיה אונקולוגית מהווה את ההצדקה למשרד הבריאות להכיר ביחידה הרפואית המטפלת במחלות אלה כיחידה נפרדת ארצית המטפלת באורתופדיה אונקולוגית.
ריבוי הגורמים וסוגי הגידולים שחלק גדול מהם ייחודיים, משלימים את התמונה לאבחון מדויק. לאחר האבחון של המצב הספציפי ממנו סובל החולה יתווה הרופא המומחה לאורתופדיה אונקולוגית את תכנית הפעולה שעשויה לכלול מספר שלבים: לרוב ייקבע הליך כירורגי בשילוב טיפולים אונקולוגיים נלווים כמו טיפולי קרינה או כימותרפיה. ההליך הכירורגי כולל בשלב ראשון את החשיפה בו המנתח יצור גישה לאזור הגידול תוך כדי שימור המבנים והרקמות הסמוכות בעיקר במצבים בהם לא מדובר בפלישה של הגידול לאותן רקמות כמו כלי דם, עצבים או רקמות מבניות חשובות. שלב זה מגובה בתכנון שנעשה בעזרת בדיקות ההדמיה. בשלב הבא תתבצע הכריתה בה יוסר הגידול כולו והמטרה בשלב זה היא לא להשאיר אפילו תא בודד של הגידול. השלב השלישי של ההליך הכירורגי הוא שלב השחזור זהו השלב שישיב למטופל את תפקודיות הגפה או המפרק עד כמה שניתן ויאפשר לחולה לשוב ולקיים אורך חיים פעיל ובריא.
הרפואה המודרנית התקדמה רבות בתחום הכירורגי, השלבים בהם יוסר הגידול היום אינם מצריכים קטיעה של הגפה כפי שנעשה בעבר. שיעור ההצלחה בהסרת הגידולים תוך שימור הגפה הוא מעל 90%. התקדמות זו ניתן לייחס לכירורגיה מדויקת. שתי טכנולוגיות חדישות משפרות היום עוד יותר את הכירורגיה המדוייקת:
הראשונה, טכנולוגית ניווט המאפשרת מיקום מדויק של הכלים הכירורגים ושל התאים הסרטניים אותם רוצה המנתח להסיר. ניווט הכלים הכירורגים מתאפשר בזמן אמת ומכוון את המנתח בדיוק רב.
פיתוח טכנולוגי נוסף המשמש השלמה להדמיה הממוחשבת עושה שימוש בהדפסת תלת ממד. ניתן לייצר מודל המסייע בשלב תכנון הניתוח, הסימולציה, ושיפור התקשורת בתוך הצוות המנתח ועם המטופל.
הדפסת תלת הממד מאפשרת בנוסף ליצר גם כלים ייחודיים המשמשים לביצוע ההליך הכירורגי מותאם אישית למטופל. כלים אלו משמשים כתבניות המורכבות על העצם ובהן ישנם חריצים דרכם ניתן להגיע בדיוק רב באמצעות הכלים הכירורגים לנקודות מסוימות ולבצע את הפעולות הנדרשות במרווחים הקטנים שנוצרו במיוחד בתבניות אלה מבעוד מועד.
תחום הדפסת התלת ממד בנמצא כיום בארגז הכלים של הרפואה מודרנית מסייע גם בשלב השחזור שלאחר הסרת הגידול. ניתן כיום לייצר שתלים במדפסות תלת ממד מיוחדות המסוגלות ליצור עצמים גם ממתכות כמו טיטניום. שתלים אלו ניתנים לייצור בדיוק על פי הוראות המנתח שיודע מראש איזה חלק מהרקמה יוסר ואילו הם החסרים אותם יצטרך להשלים בצורה שתאפשר שיקום ותפקוד מרבי למנותח.
ד"ר אמיר שטרנהיים הוא מנהל המחלקה הארצית לאורתופדיה אונקולוגית, בבית החולים איכילוב. הוא מוביל את קבוצת המומחים החשובה בישראל בתחום.
ד"ר שטרנהיים הוא רופא מומחה באורתופדיה אונקולוגית ובכירורגיה אורתופדית, נוסף על היותו רופא עם וותק של למעלה מעשרים שנה בהם שנים רבות של ניתוחי סרטן, ד"ר שטרנהיים הוא מומחה בכירורגיה אורתופדית ועוסק בתחום זה כעשור.
את לימודי הרפואה סיים ד"ר שטרנהיים בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בן גוריון שבנגב. לאחר הלימודים התמחה באורתופדיה במרכז הרפואי תל-אביב. הוא שהה בשנת מחקר במרכז הלאומי למחלות סרטן בוושינגטון (National Cancer Center Washington DC) .
ד"ר שטרנהיים השלים התמחות-על בת שלוש שנים בטורונטו, קנדה בתחום האורתופדיה אונקולוגית והחלפות מפרקים מורכבות.
כיום חבר ד"ר שטרנהיים במספר איגודים מקצועיים:
במסגרת פועלו השתתף ד"ר שטרנהיים בפיתוח טכנולוגיות כירורגיות חדשניות ביניהן טכנולוגית ניווט, שימושים בטכנולוגיות תלת ממד ובפיתוחם של אלגוריתמים חכמים.
בנוסף להצגות רבות בכנסים בינלאומיים ניתן לייחס לד"ר שטרנהיים פרסומים רבים ובהם:
ד"ר שטרנהיים מאבחן ומטפל במגוון רחב של בעיות רפואיות כמו גידולים ממאירים ושפירים בעצמות וכן ברקמות החיבור והרקמות הרכות. ובנוסף לאבחונים ולטיפולי המרפאה גם מבצע הליכים כירורגיים שונים הכוללים גם הסרת גידולים.
להתייעצות וקביעת תור התקשרו:
054-4266890
054-4266190